Competitive Study Materials
  • Home
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs
  • Contact Us
  • Home
  • Computer Knowledge
  • General Knowledge
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs

HTET 2015 - PGT Computer Science Solved Paper (PART-I)

 Shakeel Ahamed     Computer Knowledge     No comments   

Haryana Teachers Eligibility Test 2015
(Teachers for classes XI & XII)
Solved paper of PGT Computer Science Group held on 14 November 2015
[PART-I : 1 – 30]
Note : This exam has been cancelled now, due to paper leak on exam day.

1.  You can use the following C++ function to assign a value to a string variable
a) Assign
b) Strcpy
c) Copy
d) Strcopy
Ans. a) Assign

2.  Convert to Decimal (1011110)16
a) 65
b) DE
c) ED
d) 56
Ans. b) DE
Decimal value = 222 (No option given)    If statement changes from Decimal to Hexadecimal  then ans. : DE

3.  The interval from the time of submission of a process to the time ‘of completion is termed as
a) Waiting time
b) Turnaround time
c) Response time
d) Throughput
Ans. b) Turnaround time

4.  Which memory stores the values of variables?
a) SAM
b) ROM
c) RAM
d) PROM
Ans. c) RAM

5.  The function abort( ) is declared in the header file
a) <math.h>
b) <stdlib.h>
c) <iostream.h>
d) <stdio.h>
Ans. b) <stdlib.h>

6.  In C++, a function contained within a class is called
a) a member function
b) an operator
c) a class function
d) a friend function
Ans. a) a member function

7.  PUSH & POP are operation of
a) QUEUE
b) ARRAY
c) LINKED LIST
d) STACK
Ans. d) STACK

8.  Which one of the following is a valid identifier (in C)?
a) data1
b) 1data
c) exit
d) string
Ans. a) data1

9.  Structured program do not include
a) Loops
b) GOTO statements
c) DO-WHILE statements
d) All ofthe above
Ans. b) GOTO statements

10. Binary addition of 1010 and 1011 is equal to
a) 10101011
b) 10111010
c) 00010101
d) 10101000
Ans.  c) 00010101

11. Which file is a sequence of bytes organized into blocks understandable by the system’s linker?
a) Object file
b) Source file
c) Executable file
d) Text file
Ans. a) Object file
 
12. The operation which allows the combining of two relations by merging pairs of tuples,
one from each relation, into a single tuple
a) Select
b) Join
c) Union
d) Intersection
Ans. c) 10th

13.  Element array [9] is which element of the array?
a) 7th
b) 9th
c) 10th
d) 8th
Ans. c) 10th

14. TCP is used in
a) Transport layer
b) Internet layer
c) Network layer
d) Application layer
Ans. a) Transport layer

15. A digital signature is
a) A scanned signature
b) Signature in binary form
c) Encrypting information
d) Handwritten signature
Ans. b) Signature in binary form

16. One nibble consists
a) 1 byte
b) 4 bit
c) 2 bit
d) 6 bit
Ans.  b) 4 bit

17. An important aspect of coding is
a) Readability
b) Productivity
c) To use as small memory as possible
d) Brevity
Ans. a) Readability

18. The rules to any programming language are its
a) Syntax
b) Interpretation
c) Logic
d) Customs
Ans. a) Syntax

19. To access the services of as, the interface is provided by the
a) System cells
b) API
c) Library
d) Assembly instruction
Ans. b) API

20. CPU fetches the instruction from memory according to the value of
a) Program Counter
b) Status Register
c) Instruction Register
d) Program Status Word
Ans. a) Program Counter

21. The right shift operator is represented by
a) >
b) >>
c) ->
d) <
Ans.  b) >>

22. Constructor is used during
a) Creation of Class
b) Creation of Object
c) Destroying Class
d) Destroying an Object
Ans.  b) Creation of Object

23. A derived class may also be called a
a) Subclass
b) Super Class
c) Parent Class
d) Derived Class
Ans. a) Subclass

24. The method of access which uses key transformations is known as
a) Direct
b) Hash
c) Random
d) Sequentia
Ans. b) Hash

25. The logical data structure with a one-to-many relationship is a
a) Network
b) Tree
c) Chain
d) Relational
Ans.  b) Tree

26. Key to represent relationship between tables is called
a) Primary
b) Secondary
c) Foreign
d) Compound
Ans.  c) Foreign

27. C preprocessor can have compiler specific features
a) True
b) False
c) Depends on the standard
d) Depends on the platform
Ans.   a) True

28.  _______operator is used for appending two strings.
a) &
b) %
c) | |
d) _
Ans. a) &

29. The best form of coupling is
a) Complete
a) Tight
c) Loose
d) Free
Ans.  c) Loose

30. Full form of GSM is
a) Global Scientific Model
b) Global System for Mobile Communication
c) Globally Systematic Mobile Communication
d) None of the above
Ans. b) Global System for Mobile Communication

  • Share This:  
  •  Facebook
  •  Twitter
  •  Google+
  •  Stumble
Email ThisBlogThis!Share to XShare to Facebook
Newer Post Older Post Home

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

  • A to Z Computer Abbreviations
    ACE: Access Control Entry ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line AGP: Accelerated Graphics Port AI: Artificial Intelligence ALGOL: A...
  • भारत के राष्ट्रपति : ( सामान्य ज्ञान )
    01. भारत का संवैधानिक प्रधान कौन होता है ? ► राष्ट्रपति 02. भारत के प्रथम राष्ट्रपति कौन थे ? ► डॉ. राजेंद्र प्रसाद (लगातार दो बार राष...
  • भारतीय अर्थव्यवस्था : (सामान्य ज्ञान)
    ● महूबब-उल हक के सहयोगी कौन थे— ए. के. सेन तथा सिंगर हंस ● मानव विकास सूचकांक की अवधारणा का प्रतिपादन कब किया गया— 1990 ● मानव किकास सूचक...

All Category

  • Abbreviations List
  • Computer Category List
  • Computer Practice List
  • Computer Quizzes List
  • G.K Quizz List
  • General Knowledge
  • GK In Hindi
  • Solved Papers List
  • SSC Solved Papers List

All Labels

  • Banking Abbreviatons
  • Basic Computer GK
  • Computer Abbreviations
  • Computer Knowledge
  • Computer MCQs for IBPS
  • GK Quizz
  • General Knowledge
  • IBPS GK Solved Papers
  • IBPS Solved Papers
  • SSC Solved Papers
  • Web Design

Solved Papers

  • SSC SOLVED PAPERS
  • BANKING SOLVED PAPERS
  • COMPUTER SOLVED PAPERS
  • OTHER EXAMS SOLVED PAPERS

Search This Blog

Total Pageviews

Translate

Copyright © Competitive Study Materials | Developed By- Shakeel Ahamed