Competitive Study Materials
  • Home
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs
  • Contact Us
  • Home
  • Computer Knowledge
  • General Knowledge
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs

HTET 2014 - PGT Computer Science Solved Paper (PART-II)

 Shakeel Ahamed     Computer Knowledge     No comments   

Haryana Teacher Eligibility Test 2014
(Teachers for classes XI & XII)
Solved paper of PGT Computer Science Group held on 01 February 2014
[PART-II : 31 – 60]

31.  ____________ tag is used for adding comments.
a) ! – –
b) //
c) – -!
d) * *
Ans. b) //

32.  A _____________ operates  at the highest layer of network abstraction.
a) Gateway
b) Repeater
c) Router
d) Bridge
Ans. a) Gateway

33.  A GUI is a ___________
a) Hardware
b) Language interpreter
c) Software interface
d) Operating system
Ans. c) Software interface
A Graphical User Interface (GUI) is a human-computer interface (i.e., a way for humans to interact with
computers) that uses windows, icons and menus and which can be manipulated by a mouse (and often
to a limited extent by a keyboard as well).

34.  In CREATE TABLE SQL command, each table must have atleast ___________ column.
a) 0
b) 2
c) 3
d) 1
Ans. d) 1

35.  ____________ function is used to read string.
a) getch( )
b) getc( )
c) getstr( )
d) gets( )
Ans. d) gets( )

36. The requested files used by web are stored in ________________ memory.
a) RAM
b) ROM
c) Cache
d) None of these
Ans. c) Cache

37. ___________ generation of computers was rhe first to store instruction in their own memory.
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 5th
Ans. a) 2nd

38.  ______________ document acts as a contract between the developer and the customer.
a) SDD
b) DFD
c) SRS
d) None of these
Ans. c) SRS
SRS = A Software Requirements Specification (SRS) is a comprehensive description of the intended
purpose and environment for software under development.

39.  ______________ is a collection of data sent as a single message.
a) Datagram
b) Protocol
c) Switch
d) None of these
Ans. a) Datagram

40. ____________command is used to move to a particular page number in a file.
a) Move
b) Go
c) Go to
d) Move to
Ans. c) Go to

41. Which feature help to insert the contents of clipboard as text without any formatting?
a) Paste special
b) Format painter
c) Page set up
d) Style
Ans. a) Paste special

42. The multiple use of input or output operators in one statement is called ___________.
a) Overriding
b) Overloading
c) Cascading
d) None of these
Ans. c) Cascading

43.  When a function is defined inside a class, it is called ____________.
a) Inside function
b) Inline function
c) Class function
d) None of these
Ans. b) Inline function

44. The problem of variable delay in video conferencing is removed using _____________.
a) Packet filter
b) Timestamp
c) Gateway
d) None of these
Ans. b) Timestamp

45. The ability to modify the data structure and not have to change the program using data is called:
a) Data Independence
b) Data dictionary
c) Data integrity
d) Refrential integrity
Ans. a) Data Independence

46. Decimal Conversion of (11A.62)16 gives ___________.
a) (182.282)10
b) (202.382)10
c) (182.382)10
d) (282.382)10
Ans. d) (282.382)10


47. _________ is a pool of values from which the actual values appearing in a given column are drawn.
a) String
b) Domain
c) Cardinality
d) Degree
Ans. b) Domain

48. What function display row data in a column & column data in row?
a) Hyperlink
b) Index
c) Row invert
d) Transpose
Ans. d) Transpose

49. ______________ is a file that contains data about data.
a) Object
b) Database
c) Data dictionary
d) None
Ans. c) Data dictionary

50. FTP is a ____________ layer mechanism of TCP/IP.
a) Application
b) Physical
c) Data link
d) Network
Ans. a) Application

51. To introduce special effects in a slide show ___________ is used.
a) Overheads
b) Letters
c) Slide transition
d) Slide animation
Ans. c) Slide transition

52. The size of 1-D array with UB as upperbound and LB as lowerbound is given by _________.
a) Array size (length) = UB – LB + 1
b) Array size (length) = UB – LB
c) Array size (length) = UB + LB – 1
d) Array size (length) = UB – LB – 1
Ans. a) Array size (length) = UB – LB + 1

53.  A _____________ is a set of rules that are applicable for a network.
a) Data
b) Protocol
c) Message
d) Receiver
Ans. b) Protocol

54. ____________ refer to names of variable, function, array and Class created by the programmer.
a) Identifier
b) Keyword
c) Constraint
d) String
Ans. a) Identifier

55. Two similar structures can have only _____________ assignments.
a) ==
b) =
d) !=
d) =!
Ans. a) ==
= is the assignment operator.
== is the equality operator. it returns true if the left side is equal to the right side, and returns false if they are not equal.

56. _____________ generations of computers started the use of operating systems.
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th
Ans. b) 2nd

57. When a user does not enter a value for a column, a value is automatically inserted in the field
using _______________ constraint.
a) Unique
b) Primary
c) Check
d) Default
Ans. d) Default

58. _____________ is an exit-controlled loop.
a) do-while
b) while-do
c) for
d) if then
Ans. a) do-while

59. Which of the following characters is used as punctuator?
a) #
b) <
c) %
d) ++
Ans. a) #

60. ______________ keyword eliminates duplicate rows from the results of SELECT statement.
a) ORDER BY
b) DISTINCT
c) ALL
d) WHERE
Ans. b) DISTINCT

  • Share This:  
  •  Facebook
  •  Twitter
  •  Google+
  •  Stumble
Email ThisBlogThis!Share to XShare to Facebook
Newer Post Older Post Home

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

  • A to Z Computer Abbreviations
    ACE: Access Control Entry ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line AGP: Accelerated Graphics Port AI: Artificial Intelligence ALGOL: A...
  • भारत के राष्ट्रपति : ( सामान्य ज्ञान )
    01. भारत का संवैधानिक प्रधान कौन होता है ? ► राष्ट्रपति 02. भारत के प्रथम राष्ट्रपति कौन थे ? ► डॉ. राजेंद्र प्रसाद (लगातार दो बार राष...
  • भारतीय अर्थव्यवस्था : (सामान्य ज्ञान)
    ● महूबब-उल हक के सहयोगी कौन थे— ए. के. सेन तथा सिंगर हंस ● मानव विकास सूचकांक की अवधारणा का प्रतिपादन कब किया गया— 1990 ● मानव किकास सूचक...

All Category

  • Abbreviations List
  • Computer Category List
  • Computer Practice List
  • Computer Quizzes List
  • G.K Quizz List
  • General Knowledge
  • GK In Hindi
  • Solved Papers List
  • SSC Solved Papers List

All Labels

  • Banking Abbreviatons
  • Basic Computer GK
  • Computer Abbreviations
  • Computer Knowledge
  • Computer MCQs for IBPS
  • GK Quizz
  • General Knowledge
  • IBPS GK Solved Papers
  • IBPS Solved Papers
  • SSC Solved Papers
  • Web Design

Solved Papers

  • SSC SOLVED PAPERS
  • BANKING SOLVED PAPERS
  • COMPUTER SOLVED PAPERS
  • OTHER EXAMS SOLVED PAPERS

Search This Blog

Total Pageviews

Translate

Copyright © Competitive Study Materials | Developed By- Shakeel Ahamed