Competitive Study Materials
  • Home
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs
  • Contact Us
  • Home
  • Computer Knowledge
  • General Knowledge
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs

Computer Quizz for all Competitive Exams_Quizz-14

 Shakeel Ahamed     Computer Knowledge     No comments   

01. Which part of the computer helps to store information?
(1) Monitor
(2) Keyboard
(3) Disk - drive
(4) Printer
(5) Plotter
Ans: (3)
02. Which key is used to delete one character to the left of the current position of the cursor ?
(1) Backspace
(2) Delete
(3) Insert
(4) Esc
(5) Ctrl
Ans: (1)
03. If you want to connect to your own computer through the Internet from another location, you can use–
(1) e-mail
(2) FTP
(3) instant message
(4) Telnet
(5) None of these
Ans: (4)
04. A (n) ……….is a special visual and audio effect applied in Power-point to text or content.
(1) Animation
(2) Flash
(3) Wipe
(4) Dissolve
(5) None of these
Ans: (1)
05. Where does most data go first with in a computer memory hierarchy?
(1) RAM
(2) ROM
(3) BIOS
(4) CACHE
(5) None of these
Ans: (1)
06. All of the following are examples of storage devices EXCEPT _______
(1) hard disk drives
(2) printers
(3) floppy disk drives
(4) CD drives
(5) Pen drives
Ans: (2)
07. Select the Odd one_____
(1) Operating system
(2) Interpreter
(3) Compiler
(4) Assembler
(5) None of these
Ans: (1)
08. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage?
(1) The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape
(2) Disk storage is longer lasting than magnetic tape
(3) Disk storage is less expensive than tape storage
(4) All of the above
(5) None of these
Ans: (5)
09. Perforated paper used as input or output media is known as_____
(1) Paper tape
(2) Magnetic tape
(3) Punched paper tape
(4) Card punch
(5) None of these
Ans: (1)
10. The first generation computer system used________
(1) Vacuum tubes
(2) Transistors
(3) Registers
(4) Magnetic cores
(5) Silicon chip
Ans: (1)
11. To access properties of an object, the mouse technique to use is _______
(1) dragging
(2) dropping
(3) right-clicking
(4) shift-clicking
(5) None of these
Ans: (3)
12. The ALU and Control Unit jointly known as_______
(1) RAM
(2) ROM
(3) CPU
(4) PC
(5) none of these
Ans: (3)
13. Computers process data into information by working exclusively with ______
(1) multimedia
(2) words
(3) characters
(4) numbers
(5) None of these
Ans: (3)
14. COBOL stands for _______
(1) Common Business Oriented Language
(2) Computer Business Oriented Language
(3) Common Business Operated Language
(4) Common Business Organized Language
(5) None of these
Ans: (1)
15. What is the other name for programmed chip?
(1) RAM
(2) ROM
(3) LSIC
(4) PROM
(5) None of these
Ans: (2)
16. ___________ Store data temporarily and pass it on as directed by the control unit.
(1) Address
(2) Register
(3) Number
(4) Memory
(5) None of these
Ans: (2)
17. RAID stands for________
(1) Reproduce Array of Intelligent Disks
(2) Reproduce Array of Inexpensive Disks
(3) Redundant Array of Inexpensive Drives
(4) Redundant Array of Inexpensive Disks
(5) None of these
Ans: (4)
18. Select the smallest memory size:-
(1) Terabyte
(2) Gigabyte
(3) Kilobyte
(4) Megabyte
(5) None of these
Ans: (3)
19. In most Microsoft programs, what does 'alt+f4' do?
(1) Ends the program
(2) Opens the program
(3) Run the program
(4) Modify the program
(5) none of these
Ans: (1)
20. A device that is used to transmit data from one location to another is known as ________
(1) Storage
(2) Memory
(3) Carrier
(4) All of the above
(5) None of these
Ans: (3)
21. Programs developed by an outside supplier and provided to the user in a machine readable form is known as___________.
(1) Canned programs
(2) Beta program
(3) Alpha program
(4) All of the above
(5) None of these
Ans: (1)
22. Which of the following describe one or more characteristics of a modem computer?
(1) An electronic device
(2) A mechanical device
(3) An electro-mechanical device
(4) All of the above
(5) None of these
Ans: (1)
23. Octal number system has a base ______.
(1) Two
(2) Four
(3) Eight
(4) Ten
(5) None of these
Ans: (3)
24. PL 1 (Programming Language One) Is __________.
(1) High level programming language
(2) Low level programming language
(3) Machine language
(4) Assembly language
(5) None of these
Ans: (1)
25. Which of the following is a disadvantage of machine language?
(1) Machine Dependent
(2) Slower Execution
(3) Machine Independent
(4) all of the above
(5) None of these
Ans: (1)
26. Android Operating system is an example of which kind of Source Model?
(1) Vertical Market Software
(2) Open Source
(3) Horizontal Market Software
(4) Shareware
(5) None of these
Ans: (2)
27. You can use the tab key to ___________.
(1) Move a cursor across the screen
(2) Indent a paragraph
(3) Move the cursor down the screen
(4) Only ((1) and (2)
(5) None of these
Ans: (2)
28. Which process checks to ensure the components of the computer and operating are connected properly?
(1) Booting
(2) Processing
(3) Saving
(4) Editing
(5) None of these
Ans: (1)
29. What is the correct association between a hardware component and a computer function?
(1) Monitor > input
(2) Mouse > input
(3) CPU > storage
(4) Hard disk > processing
(5) None of these
Ans: (2)
30. The sharing of a medium and its path by 2 or more devices is called ________.
(1) Modulation
(2) Encoding
(3) Line discipline
(4) Multiplexing
(5) None of these
Ans: (4)
31. The server on the internet is also known as ___________.
(1) Repeater
(2) Host
(3) Gateway
(4) AND Gate
(5) None of these
Ans: (2)
32. A database management system (DBMS) is a__________.
(1) Hardware system used to create, maintain and provide controlled access to a data- base
(2) hardware system used to create, maintain, and provide uncontrolled access to a database.
(3) Software system used to create, maintain, and provide uncontrolled access to a database.
(4) Software system used to create, maintain and provide controlled access to a database.
(5) None of these
Ans: (4)
33. Which of the following is an example of connectivity?
(1) Internet
(2) floppy disk
(3) power card
(4) data
(5) None of these
Ans: (1)
34. What menu is selected to cut, copy and paste?
(1) File
(2) Tools
(3) Special
(4) Edit
(5) None of these
Ans: (4)
35. To save a document in different location use ______.
(1) Save
(2) Save as
(3) Save as web page
(4) All of above
(5) None of these
Ans: (2)
36. Programming language built into user programs such as Word and Excel are known as _______.
(1) 4GLs
(2) Macro languages
(3) object-oriented languages
(4) visual programming languages
(5) None of these
Ans: (4)
37. Codes consisting of lines of varying widths or lengths that are computer-readable are known as______.
(1) an ASCII code
(2) a magnetic tape
(3) an OCR scanner
(4) a bar code
(5) None of these
Ans: (4)
38. To reload a Web page, press the __________ button.
(1) Redo
(2) Reload
(3) Restore
(4) Ctrl
(5) Refresh
Ans: (5)
39. Personal computers can be connected together to form a_______.
(1) server
(2) supercomputer
(3) network
(4) enterprise
(5) None of these
Ans: (3)
40. Which of the following is true?
(1) Byte is a single digit in a binary number
(2) Bit represents a grouping of digital numbers
(3) Eight-digit binary number is called a byte
(4) Eight-digit binary number is called a bit
(5) None of these
Ans: (3)
  • Share This:  
  •  Facebook
  •  Twitter
  •  Google+
  •  Stumble
Email ThisBlogThis!Share to XShare to Facebook
Newer Post Older Post Home

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

  • A to Z Computer Abbreviations
    ACE: Access Control Entry ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line AGP: Accelerated Graphics Port AI: Artificial Intelligence ALGOL: A...
  • भारत के राष्ट्रपति : ( सामान्य ज्ञान )
    01. भारत का संवैधानिक प्रधान कौन होता है ? ► राष्ट्रपति 02. भारत के प्रथम राष्ट्रपति कौन थे ? ► डॉ. राजेंद्र प्रसाद (लगातार दो बार राष...
  • भारतीय अर्थव्यवस्था : (सामान्य ज्ञान)
    ● महूबब-उल हक के सहयोगी कौन थे— ए. के. सेन तथा सिंगर हंस ● मानव विकास सूचकांक की अवधारणा का प्रतिपादन कब किया गया— 1990 ● मानव किकास सूचक...

All Category

  • Abbreviations List
  • Computer Category List
  • Computer Practice List
  • Computer Quizzes List
  • G.K Quizz List
  • General Knowledge
  • GK In Hindi
  • Solved Papers List
  • SSC Solved Papers List

All Labels

  • Banking Abbreviatons
  • Basic Computer GK
  • Computer Abbreviations
  • Computer Knowledge
  • Computer MCQs for IBPS
  • GK Quizz
  • General Knowledge
  • IBPS GK Solved Papers
  • IBPS Solved Papers
  • SSC Solved Papers
  • Web Design

Solved Papers

  • SSC SOLVED PAPERS
  • BANKING SOLVED PAPERS
  • COMPUTER SOLVED PAPERS
  • OTHER EXAMS SOLVED PAPERS

Search This Blog

Total Pageviews

Translate

Copyright © Competitive Study Materials | Developed By- Shakeel Ahamed