Competitive Study Materials
  • Home
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs
  • Contact Us
  • Home
  • Computer Knowledge
  • General Knowledge
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs

Computer Quizz for all Competitive Exams_Quizz-13

 Shakeel Ahamed     Computer Knowledge     No comments   

01. At which place is India‘s Silicon Valley situated?
(1) Bangalore
(2) Hyderabad
(3) Chennai
(4) Kolkata
(5) None of these
Ans: (1)
02. A connection from one HTML document to another HTML document is called ____________
(1) Hyper Link
(2) Connecting Link
(3) Icon
(4) All of these
(5) None of these
Ans: (1)
03. This device is used to connect your computer with a telephone line, so that can access information from other servers and ordinary users too, said device is called___________
(1) Modem
(2) Set Top Box
(3) LAN Card
(4) UPS
(5) None of these
Ans: (1)
04. Device on one network can communicate with devices on another network via_______
(1) File Server
(2) Utility Server
(3) Printer Server
(4) Gateway
(5) None of these
Ans: (4)
05. The screen background is known as the________
(1) Application
(2) Window
(3) Desktop
(4) Frames
(5) None of these
Ans: (3)
06. Which of the following is not an input device?
(1) Mouse
(2) Keyboard
(3) Light pen
(4) VDU
(5) None of these
Ans: (4)
07. What are the units used to count the speed of a printer ?
(1) CPM
(2) DPI
(3) PPM
(4) BIT
(5) None of these
Ans: (2)
08. A computer that combines the characteristic of analog and digital computers_________
(1) Hybrid Computer
(2) Digital Computer
(3) Analog Computer
(4) Super Computer
(5) None of these
Ans: (1)
09. WORM stands for?
(1) Write Once Read Memory
(2) Wanted Once Read Memory
(3) Wanted Original Read Memory
(4) Write Original Read Memory
(5) None of these
Ans: (1)
10. Memory unit is a part of ______
(1) Input Device
(2) Control Unit
(3) Output Device
(4) Central Processing Unit
(5) None of these
Ans: (4)
11. Which of the following companies developed MS Office-2000?
(1) Novell
(2) Corel
(3) Lotus
(4) Microsoft
(5) None of these
Ans: (4)
12. What is the meaning of 'MICR' ?
(1) Magnetic Ink Character Recognition
(2) Magnetic Intelligence Character Recognition
(3) Magnetic Information Cable Recognition
(4) Magnetic Insurance Cases Recognition
(5) None of these
Ans: (1)
13. VIRUS stands for________
(1) Very Important Record User Searched
(2) Verify Interchanged Result Until Source
(3) Vital Information Resource Under Seize
(4) Very Important Resource Under Search
(5) None of these
Ans: (3)
14. The technique that extends storage capacities of main memory beyond the actual size of the main memory is
called _______
(1) Multitasking
(2) Virtual storage
(3) Multiprocessing
(4) Multiprogramming
(5) Switching
Ans: (2)
15. ____________Command we can use to close the windows.
(1) Alt+ F1
(2) Alt+ S
(3) Alt+ End
(4) Alt+F4
(5) None of these
Ans: (4)
16. Algorithm is used -------
(1) To bring itself into desired state by its own action
(2) To perform logarithmic operations
(3) To describe a set of procedure by given result is obtained
(4) As a high level language
(5) None of these
Ans: (3)
17. FOXPRO is a ---------
(1) RDMBS
(2) DBMS
(3) Language
(4) All of the above
(5) None of these
Ans: (3)
18. Who is considered to the father of computers?
(1) John Bardeen
(2) Charles Babbage
(3) John Backus
(4) William Shockley
(5) None of these
Ans: (2)
19. Which of the following will connect you to the Internet?
(1) An Commercial online service
(2) An Internet service provider
(3) A network connection
(4) All of the above
(5) None of these
Ans: (2)
20. What software allows you to view internet sites?
(1) A cyber café
(2) A browser
(3) A modem
(4) Your computer
(5) None of these
Ans: (2)
21. When more than one window is open, to switch to the next window — is the key combination.
(1) CTRL+F5
(2) CTRL+F6
(3) CTRL+F7
(4) CTRL+F8
(5) None of these
Ans: (2)
22. Where are data and program stored when the processor uses them ?
(1) Main memory
(2) Secondary memory
(3) Disk memory
(4) Program memory
(5) None of these
Ans: (1)
23. _______Represents raw facts, where- as.................is a meaningful data.
(1) Information, reporting
(2) Data, information
(3) Information, bits
(4) Records, bytes
(5) Bits, bytes
Ans: (2)
24. Saving is a process-
(1) To copy the document from memory to storage medium
(2) To bring change in present status of the document
(3) To change entire form
(4) All of the above
(5) None of these
Ans: (1)
25. PNG stands for________
(1) Potable Name Generator
(2) Portable Network Generator
(3) Printed Name Graphics
(4) Portable Network Graphics
(5) None of these
Ans: (4)
26. The maximum Zoom percentage in MS Power Point is________
(1) 100%
(2) 200%
(3) 400%
(4) 500%
(5) None of these
Ans: (3)
27. The word 'FTP' stands for________
(1) File Translate Protocol
(2) File Transit Protocol
(3) File Typing Protocol
(4) File Transfer Protocol
(5) None of these
Ans: (4)
28. Compiler in computer system is a_________
(1) Package
(2) System Software
(3) Process
(4) Application Software
(5) None of these
Ans: (2)
29. What is an intersection of a row and column in a spreadsheet?
(1) Formula
(2) Worksheet
(3) Address
(4) Cell
(5) None of these
Ans: (4)
30. What is the process of creating movement from still images?
(1) Transition
(2) Twining
(3) Bit-mapped graphic
(4) Animation
(5) None of these
Ans: (4)
31. A set of rules for creating markup languages that enables programming to capture specific types of data by creating their own elements is called______
(1) XML
(2) HTML
(3) Ada
(4) XHTML
(5) None of these
Ans: (1)
32. Small plain text files that are written to your computer's hard disk by many of the Web sites you visit are called_______
(1) RFIDs
(2) Web beacons
(3) GUIDs
(4) Cookies
(5) None of these
Ans: (4)
33. Which of the following is the proper way to denote a cell in a spreadsheet?
(1) 5C
(2) C5
(3) 2-15
(3) C
(4) None of these
Ans: (2)
34. Which broadband service is the most available?
(1) C-able
(2) POTS
(3) Satellite
(4) DSL
(5) None of these
Ans: (3)
35. _________ is a set of rules computers use to talk to each other.
(1) Protocol
(2) Syntax
(3) DOS command
(4) HTML
(5) None of these
Ans: (1)
36. Which backup method only backs up files that have been modified since the last backup?
(1) Incremental backup
(2) Partial backup
(3) Selective backup
(4) Full backup
(5) None of these
Ans: (1)
37. Which type of transmission media is known as regular telephone wire?
(1) Wi-Fi
(2) Twisted-pair wire
(3) Fiber optic cable
(4) Coaxial cable
(5) None of these
Ans: (2)
38. What is the purpose of a firewall on a computer?
(1) To protect a computer from unauthorized access
(2) To protect a computer in case of fire
(3) To protect a computer from spam
(4) All of the above
(5) None of these
Ans: (1)
39. A disk's content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is_______________
(1) Memory-only
(2) Write-only
(3) Once-only
(4) Run-only
(5) Read-only
Ans: (5)
40. In word, you can change Page Margins by ......
(1) Dragging the scroll box on the scroll bars
(2) Deleting the margin boundaries on the Ruler
(3) Dragging the margin boundaries on the Ruler
(4) Clicking the right mouse button on the Ruler
(5) None of these
Ans: (4)
  • Share This:  
  •  Facebook
  •  Twitter
  •  Google+
  •  Stumble
Email ThisBlogThis!Share to XShare to Facebook
Newer Post Older Post Home

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

  • A to Z Computer Abbreviations
    ACE: Access Control Entry ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line AGP: Accelerated Graphics Port AI: Artificial Intelligence ALGOL: A...
  • भारत के राष्ट्रपति : ( सामान्य ज्ञान )
    01. भारत का संवैधानिक प्रधान कौन होता है ? ► राष्ट्रपति 02. भारत के प्रथम राष्ट्रपति कौन थे ? ► डॉ. राजेंद्र प्रसाद (लगातार दो बार राष...
  • भारतीय अर्थव्यवस्था : (सामान्य ज्ञान)
    ● महूबब-उल हक के सहयोगी कौन थे— ए. के. सेन तथा सिंगर हंस ● मानव विकास सूचकांक की अवधारणा का प्रतिपादन कब किया गया— 1990 ● मानव किकास सूचक...

All Category

  • Abbreviations List
  • Computer Category List
  • Computer Practice List
  • Computer Quizzes List
  • G.K Quizz List
  • General Knowledge
  • GK In Hindi
  • Solved Papers List
  • SSC Solved Papers List

All Labels

  • Banking Abbreviatons
  • Basic Computer GK
  • Computer Abbreviations
  • Computer Knowledge
  • Computer MCQs for IBPS
  • GK Quizz
  • General Knowledge
  • IBPS GK Solved Papers
  • IBPS Solved Papers
  • SSC Solved Papers
  • Web Design

Solved Papers

  • SSC SOLVED PAPERS
  • BANKING SOLVED PAPERS
  • COMPUTER SOLVED PAPERS
  • OTHER EXAMS SOLVED PAPERS

Search This Blog

Total Pageviews

Translate

Copyright © Competitive Study Materials | Developed By- Shakeel Ahamed