Competitive Study Materials
  • Home
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs
  • Contact Us
  • Home
  • Computer Knowledge
  • General Knowledge
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs

IBPS CLERK 2012 GK SECTION QUESTION PAPER

 Shakeel Ahamed     IBPS GK Solved Papers     No comments   

Q1. The Head of the Reserve Bank of India is officially known as
(1) President of RBI
(2) Chief Executive of RBI
(3) Managing Director(MD) of RB
(4) Executive Director of RBI
(5) Governor of RBI
Ans-(5)
Q2. An Engineer working in a big city in India wishes to send money to his/her parents in a small village. How can a Bank help him/her? (Both of them have accounts in the branches of the same bank
(1) By issuing a Demand Draft
(2) By opening a letter of credit in the name of his/her parents
(3) Through E-transfer of money
I.  Only A
II. Only B
III.Only  C
IV. Both A and B
V.  Both A and C
Ans-(v)
Q3. Which of the following is the Central Bank of our Country?
(1) State Bank of India
(2) Central Bank of India
(3) National Bank of Agriculture and Rural Development
(4) Reserve Bank of India
(5) None of these
Ans-(4)
Q4. People normally go to bank for withdrawal or/and depositing their money. In addition to that banks provide many other services these days. Which of the following is/are such new services?
(1) Sale of Insurance Policies
(2) Loans for higher studies for children
(3) Acceptance of bills for Telephone/Electric  supply services on behalf of such organizations
I.  Only A
II. Only B
III.Only C
IV. Both A and B
V.  All A,B,C
Ans-(v)
Q5. Who amongst the following is the Head of the RBI at present
(1) Mr. K. V. Kamath
(2) Dr. Yaga Venugopal Reddy
(3) Mr. M. R. Narayanamurthy
(4) Mr. O. P. Bhatt
(5) D. Subba Rao
Ans-(5)
Q6. India has different categories of Commercial banks. Which of the following is not one such category?
(1) Private Banks
(2) Commodity Banks
(3) Nationalized Banks
(4) Foreign Banks
Ans-(2)
Q7. Government of India these days is very keen about the credit to the rural people. Which the following is the product launched by the banks to provide loan/credit to the farmers quickly?
(1) Kisan Vikas Patra
(2) Indra Vikas Patra
(3) Kisan Credit Card
(4) National Savings Scheme
(5) All of these
Ans-(3)
Q8. Coins of which of the following denominations are easily available in India and are used by all of us in our day- to-day shopping?
(1) Rs.5
(2) Rs.2
(3) Rs50
I.  Only A
II. Only B
III.Only C
IV. Both A and B
V.  All A,B,C
Ans-(IV)
Q9. Government of India gives subsidy to which of the following products to help farmers indirectly?
(1) Tractors
(2) Power Tillers
(3) Pesticides
(4) Chemical Fertilizers
(5) None of these
Ans-(4)
Q10.In India Union Budget is always presented in the Parliament in the month of?
(1) February
(2) March
(3) April
(4) December
(5) January
Ans-(1)
Q11.“Rupee” is the currency of
(1) Nepal
(2) Indonesia
(3) Myanmar
(4) Bangladesh
(5) Libya
Ans-(1)
Q12.India’s Nuclear Agreement with which of the following countries is very much in news these days?
(1) Russia
(2) Germany
(3) Pakistan
(4) Iran
(5) USA
Ans-(5)
Q13.The two main seasons of cropping in India are known as?
(1) Hot-Cold
(2) Winter-Spring
(3) Summer-Winter
(4) Rainy-Cold
(5) Kharif-Rabi
Ans-(5)
Q14.Who among the following was honoured  with the US Presidental  Medal of Freedom in May 2012?
(1) William Foege
(2) Toni Marrison
(3) Bob Dylan
(4) Only (1) and (2)
(5) All (1),(2),(3)
Ans-(5)
Q15.Government of India is giving much Emphasis on “Women Empowerment” these days. What does it mean?
(1) Recruiting only Women for various Government Jobs
(2) Electing Women for Panchayat Raj institutions
(3) Ensure that Women get equal pay for equal work
(4) Providing opportunities to women so that they can develop themselves
(5) None of these
Ans-(4)
Q16.Who amongst the following is/was not a famous cricket player?
(1) M.S.Dhoni
(2) Kapil Dev
(3) Ramesh Krishnan
(4) Sunil Gavaskar
(5) Sachin Tendulkar
Ans-(3)
Q17.The maximum crop area (about 75%) is covered by
(1) Food crops
(2) Ornamental crops
(3) Cash crops
(4) Vegetables
(5) Jute and Cotton
Ans-(1)
Q18.Which of the following is not related with banking operations?
(1) Current Account
(2) Exchange rate
(3) Investment rate
(4) Domestic Saving rate
(5) Veto Power
Ans-(5)
Q19.Loan taken by a small farmer will be considered a loan for agricultural purpose by a bank:
(1) Purchase of Tractor
(2) Purchase of Seeds
(3) Purchase of gold for marriage of the daughter
I.  Only A
II. Only B
III.Both A and B
IV. Only C
V.  None of these
Ans-(III)
Q20.Who amongst the following is Economist of International repute?
(1) Amartya Sen
(2) Shobha De
(3) Nani Palkiwala
(4) Arun Shourie
(5) None of these
Ans-(1)
Q21.International day of Non-violence is observed on the birth day of
(1) Jawahar Lal Nehru
(2) Indira Gandhi
(3) Rajiv Gandhi
(4) Sonia Gandhi
(5) Mahatma Gandhi
Ans-(5)
Q22.Who amongst the following presented the UnionBudget   2012-2013 in the Parliament?
(1) Manmohan Singh
(2) P.Chidambaram
(3) Sonia Gandhi
(4) Lalu Prasad Yadav
(5) Pranab Mukherjee
Ans-(5)
Q23.Who amongst the following was the captain of Indian Cricket team who won the ICC worldcup-2011?
(1) Yuvraj Singh
(2) M. S. Dhoni
(3) Rahul Dravid
(4) Sourav Ganguly
(5) None of these
Ans-(2)
Q24.The Reserve Bank of India in June 2012 increased the limit of foreign investment in government securities by
(1) $ 5 billion
(2) $ 10 billion
(3) $ 7 billion
(4) $ * billion
(5) $ 15 billion
Ans-(1)
Q25.The National Stock Exchange is located in?
(1) New Delhi
(2) Mumbai
(3) Kolkata
(4) Chennai
(5) Banglore
Ans-(2)
Q26.Which of the following countries does not play international cricket?
(1) Russia
(2) England
(3) South Africa
(4) India
Ans-(1)
Q27.Which of the following Commodities is a major Item of the export from India to many countries?
(1) Vegetable
(2) Paddy
(3) Tea
(4) Jute
(5) All of these
Ans-(5)
Q28.Which of the following is an International Tennis Tournament Championship?
(1) Sun feast Open
(2) Grand Prix
(3) Grand Master championship
(4) FIFA World Cup
(5) None of These
Ans-(1)
Q29.Mrs. Sonia Gandhi is the chairperson of the UPA, who has a government in centre. What is the full form of UPA?
(1) Union Progressive alliance
(2) Union Participatory Association
(3) Unanimous Progressive Association
(4) Union Public Alliance
(5) United Progressive Alliance
Ans-(5)
Q30.Which of the following is a private bank functioning in India?
(1) Axis Bank
(2) Bank of Baroda
(3) Dena Bank
(4) Punjab National Bank
(5) Bank of Maharashtra
Ans-(1)
Q31.A person staying in a small village having population of about 50000. If she/he decides to take a loan of Rs.25000 most probably he/she has to visit a bank in his/her  village which will be certainly
(1) A Rural Bank
(2) A Nationalized Bank
(3) Foreign Bank
I.  Only A
II. Only B
III.Either A or B
IV. Only C
V.  None of these
Ans-(III)
Q32.Which of the following is the autobiography of the film actor Dev Anand?
(1) My story
(2) Sunny days
(3) Romancing with life
(4) Wings of fire
(5) None of these
Ans-(3)
Q33.Which of the following Ministries of Central Government presents its own budget every year separately to the parliament?
(1) Ministry of Social Welfare
(2) Ministry of Agriculture
(3) Ministry of Commerce and industries
(4) Ministry of Railways
(5) None of these
Ans-(4)
Q34.Which of the following Prizes/Awards are given for Excellence in the field of sports?
(1) Pulitzer Prize
(2) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(3) Arjuna Award
(4) Shram Vir Puraskar
(5) None of These
Ans-(3)
35. Santosh Trophy is associated with the game of
(1) Cricket
(2) Football
(3) Hockey
(4) Tennis
(5) Golf
Ans-(2)
Q36.Which of the following is the method of irrigation prevalent  in India?
(1) Igloo
(2) Gog
(3) Dip
(4) Delta
(5) Lagoon
Ans-(3)
Q37.Manavjit Singh Sadhu is a well known?
(1) Film Actor
(2) Journalist
(3) Social Worker
(4) Sportsman
(5) Author
Ans-(4)
Q38.Which of the following companies is a steel making company?
(1) Hindalco
(2) Raymonds
(3) Lakme
(4) Corus
(5) None of these
Ans-(4)
Q39.“LBW” is the term associated with game of?
(1) Cricket
(2) Hockey
(3) Football
(4) Tennis
(5) None of these
Ans-(1)
40. Which of the following is not a public sector company?
(1) HPCL
(2) BPCL
(3) BHEL
(4) Gillette
(5) None of these
Ans-(4)
  • Share This:  
  •  Facebook
  •  Twitter
  •  Google+
  •  Stumble
Email ThisBlogThis!Share to XShare to Facebook
Newer Post Older Post Home

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

  • A to Z Computer Abbreviations
    ACE: Access Control Entry ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line AGP: Accelerated Graphics Port AI: Artificial Intelligence ALGOL: A...
  • भारत के राष्ट्रपति : ( सामान्य ज्ञान )
    01. भारत का संवैधानिक प्रधान कौन होता है ? ► राष्ट्रपति 02. भारत के प्रथम राष्ट्रपति कौन थे ? ► डॉ. राजेंद्र प्रसाद (लगातार दो बार राष...
  • भारतीय अर्थव्यवस्था : (सामान्य ज्ञान)
    ● महूबब-उल हक के सहयोगी कौन थे— ए. के. सेन तथा सिंगर हंस ● मानव विकास सूचकांक की अवधारणा का प्रतिपादन कब किया गया— 1990 ● मानव किकास सूचक...

All Category

  • Abbreviations List
  • Computer Category List
  • Computer Practice List
  • Computer Quizzes List
  • G.K Quizz List
  • General Knowledge
  • GK In Hindi
  • Solved Papers List
  • SSC Solved Papers List

All Labels

  • Banking Abbreviatons
  • Basic Computer GK
  • Computer Abbreviations
  • Computer Knowledge
  • Computer MCQs for IBPS
  • GK Quizz
  • General Knowledge
  • IBPS GK Solved Papers
  • IBPS Solved Papers
  • SSC Solved Papers
  • Web Design

Solved Papers

  • SSC SOLVED PAPERS
  • BANKING SOLVED PAPERS
  • COMPUTER SOLVED PAPERS
  • OTHER EXAMS SOLVED PAPERS

Search This Blog

Total Pageviews

Translate

Copyright © Competitive Study Materials | Developed By- Shakeel Ahamed