Competitive Study Materials
  • Home
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs
  • Contact Us
  • Home
  • Computer Knowledge
  • General Knowledge
  • Abbreviations
  • Solved Papers
  • Current Affairs

Computer Quizz for all Competitive Exams_Quizz-1

 Shakeel Ahamed     Computer Knowledge     No comments   


01. What type of devices are computer speakers and headphones?
Answer: Output device

02. Who discovered Unix operating system?
Answer: Dennis Ritchie

03. What is the full form of ASCII?
Answer: American Standard Code for Information Interchange

04. What is the full form of USB?
Answer: Universal Serial Bus

05. What is the full form of WWW?
Answer: World Wide Web

06. Who invented computer mouse?
Answer: Douglas Engelbart

07. Who invented QWERTY type Keyboard?
Answer: Christopher Sholes

08. Who invented Compact Disc (CD)?
Answer: James Russell

09. Who is known as the Father of Internet?
Answer: Vint Cerf

10. Who is known as the Father of World Wide Web?
Answer: Tim Berners Lee

11. Who invented Integrated Circuit (IC) chips?
Answer: Jack Kilby and Robert Noyce

12. Which is the Super Computer developed by India?
Answer: Param

13. Conversion of computer generated result into human acceptable form is a function of:
Answer: Output interface

14. Which type of files having the extensions .jpg, .png, .gif etc?
Answer: Image files

15. What is the full form of pdf?
Answer: Portable Document Format

16. A device that connects to a computer network without the use of cables is said to be:
Answer: Wireless

17. The exponent of Hotmail?
Answer: Sabeer Bhatia

18. Which of the following is a Web Browser?
(a) Unix
(b) Linux
(c) Fire fox
(d) Android
Answer: Fire fox

19. Which one of the following is a standard code used to exchange information among data processing and communication system?
(a) ANSI
(b) ASCII
(c) ACM
(d) APL
Answer: ASCII

20. The .......... of system includes the programs and instructions?
(a) Icon
(b) Hardware
(c) Software
(d) Information
Answer: Software

  • Share This:  
  •  Facebook
  •  Twitter
  •  Google+
  •  Stumble
Email ThisBlogThis!Share to XShare to Facebook
Newer Post Older Post Home

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

  • A to Z Computer Abbreviations
    ACE: Access Control Entry ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line AGP: Accelerated Graphics Port AI: Artificial Intelligence ALGOL: A...
  • भारत के राष्ट्रपति : ( सामान्य ज्ञान )
    01. भारत का संवैधानिक प्रधान कौन होता है ? ► राष्ट्रपति 02. भारत के प्रथम राष्ट्रपति कौन थे ? ► डॉ. राजेंद्र प्रसाद (लगातार दो बार राष...
  • भारतीय अर्थव्यवस्था : (सामान्य ज्ञान)
    ● महूबब-उल हक के सहयोगी कौन थे— ए. के. सेन तथा सिंगर हंस ● मानव विकास सूचकांक की अवधारणा का प्रतिपादन कब किया गया— 1990 ● मानव किकास सूचक...

All Category

  • Abbreviations List
  • Computer Category List
  • Computer Practice List
  • Computer Quizzes List
  • G.K Quizz List
  • General Knowledge
  • GK In Hindi
  • Solved Papers List
  • SSC Solved Papers List

All Labels

  • Banking Abbreviatons
  • Basic Computer GK
  • Computer Abbreviations
  • Computer Knowledge
  • Computer MCQs for IBPS
  • GK Quizz
  • General Knowledge
  • IBPS GK Solved Papers
  • IBPS Solved Papers
  • SSC Solved Papers
  • Web Design

Solved Papers

  • SSC SOLVED PAPERS
  • BANKING SOLVED PAPERS
  • COMPUTER SOLVED PAPERS
  • OTHER EXAMS SOLVED PAPERS

Search This Blog

Total Pageviews

Translate

Copyright © Competitive Study Materials | Developed By- Shakeel Ahamed